SILJANSRINGEN - METEROITNEDSLAG

Septemberkvällen är varm. Solen sista strålar målar en orange-röd fond vid horisonten och snart kommer temperaturen att sjunka och ljuset ersättas av höstens nattmörker. Djurlivet lugnar sig i väntan på det skyddande mörkret och en stunds vila. Strax innan de sista solstrålarna försvinner tycks tiden, på ett mystiskt vis, stanna upp och börja gå bakåt och det blir istället ljusare. Djuren blir vaksamma. Ljuset tilltar i styrka, men det kommer inte från den nedgående solen utan från motsatt håll, från väster. Hela landskapet går från mörker till ljus. Den sista minuten innan katastrofen börjar himlen mörkna. Istället för att fly, stannar djuren upp och stirrar mot himlen, som om de förstår att det ändå inte är någon idé att söka skydd. Ett jättelikt klot av eld är ljudlöst på väg mot dem. Från att de sett eldklotet, tar allt bara några få sekunder. Den 2.5 km stora meteoriten slår ner med osannolikt våldsam kraft. Allt liv försvinner på bråkdelen av en sekund och tryckvågen går runt jorden varv efter varv. Kraften i nedslaget, bildar inom två minuter en hel bergskedja av upptryckt material. 30.000 kubikkilometer material kastas upp ur kratern och ut i atmosfären.
Morgonen efter syns inte solen. Ett tjockt dammoln skymmer den. Klimatet blir snabbt kallare i hela Europa och flera djurarter kommer snart att ha dött ut på grund av kylan.
När rök och damm skingrat sig kan man se kratern. På grund av dess enorma storlek, över 75 km i diameter, blir inte kratern skålformad, som man är van att se kratrar, utan ringformad. Trycket gör att bottnen höjer sig och blir nästan lika hög som kraterkanterna Mellan upphöjningen och kraterkanterna bildas en sänka som från hög höjd ser ut som en ring.
Idag, 360 miljoner år och flera istider senare, kan vi fortfarande se tecknen på en av världens största katastrofer i Siljansbygden natur.
Ur kaos skapas tack och lov ordning. Många uppfattar Siljansbygden som Sveriges vackraste plats – mycket tack vare dess unika natur. Hela bygden befinner sig i själva kratern. Sjön Siljan är en del av sänkan mellan kraterkanterna och platån i mitten av kratern. Bergen/kraterkanternas välvning ger en mjuk och omfamnande känsla som är unik - tack vare denna stora och skrämmande händelse i vår planets historia.
Idag åks det skidor utför kraterkanterna och spelas golf på mittplatån. Utmed kratersjöns långgrunda stränder vallfärdar badsugna och soldyrkare från när och fjärran. Kraterkanternas omfamning tycks också ha en positiv inverkan på kultur och traditioner, då Siljansbygden ofta nämns som den svenska kulturen och midsommarfirandets egen hemvist. Så vill du uppleva världens, förmodligen, mest aktiva krater så är det bara packa väskan…

Fakta: Siljansringen
Storlek: Ett av världshistoriens största meteoritnedslag – och Europas största. Diameter: 75 km
Form: Ringformig krater med ringformig central upphöjning.
Meteoritens diameter: 2.5 km
Meteoritens hastighet vid nedslaget: 15 km/sekund
Energin som omsattes vid nedslaget: Motsvarande ca 500 miljoner atombomber
Djupet, från kraterranden till botten av sjöarna: över 400 meter

Obs, den inledande texten är givetvis en dramatisering. Vi kan bara gissa oss till hur själva förloppet gick till. För mer fakta rekommenderar vi ett besök på Siljansnäs Naturrum eller Rättviks kulturhus och deras permanenta utställningar om meteoritnedslaget.